Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
haromharmad

Mit tegyek, ha nem fejlődök tovább?

Borszéki Péter · 1 éve
   Sziasztok! Bizonyára sokatokkal előfordult, hogy eljutottatok egy szintre edzésben, de egy bizonyos súlynál már nem ment több akárhogy próbálkoztatok, vagy hiába esztek rendesen, nem akar eltűnni az a plusz pár kiló, vagy éppen nem akar feljönni még pár kiló izom.

   Ezen problémákra szépen sorban válaszolni fogok, azonban előtte foglaljuk össze mi a valódi akadály, amikor ezek a kérdések felmerülnek.
   
   Hajlamosak vagyunk hozzászokni dolgokhoz, a szokásaink rabjai vagyunk és nem vagyunk hajlandóak változtatni. Ami egy ideig jó volt, jó lesz ezután is. Ezzel a hozzáállással az a baj, hogy honnan is tudhatnánk ez-e a legjobb nekünk, ha mást nem is próbáltunk. Jobban félünk a bukástól, ami a kísérletezés közben előfordulhat, mint amennyire a győzelemnek örülnénk, ha sikerülne változtatni, pozitív írányba. Így megrekedünk egy szinten, akármi is legyen a célunk - és itt nem csak edzésre gondolok.

   Ne féljünk változtatni, nem vagyunk mi fák, hogy egyhelyben nézelődjünk. Lehet, hogy valami jól bevált, de biztos vagyok benne, hogy lehet még jobb is! Ennyit így általánosságban a felsorolt problémákról és most nézzük őket végig szépen, egyesével!

   Súlyemelés: Tegyük fel, hogy 100 kg-mal nyomunk fekve, bele tudunk nyomni mondjuk 1-2t, de a 105 vagy 102,5 nem megy. Ilyenkor mint fentebb említettem, javasolt változtatni. Próbáljuk meg visszavenni a súlyt, mondjuk 70-80 kg-ra és nyomni bele amennyi megy. Ez kizökkenti izmainkat a megszokásból és másfajta terhelésnek veti alá őket. Pár héten keresztül csináljuk így, majd veselkedjünk neki a 105 kg-nak. Menni fog az. Ha mégse, variáljunk ismét, csináljunk részismétléseket 100 kg-mal, vagy próbáljuk meg még kevesebb súllyal és nagyobb ismétlésszámmal, tegyük fel 60 kg-ba nyomjunk 20-akat. Előbb utóbb elérjük a várt fejlődést!

   Fogyás: Koplalni sose szabad, ugyanis a szervezeted nemtudván mikor kap újra tápanyagot csak még több zsírt fog elraktározni. Próbáljunk beállítani magunknak egy egészséges kalóriadeficitet (aki nem tudná mi ez, kiderül a videóból: ) és nézzük meg hogyan fogyunk. Ha nem érjük el a kívánt hatást, csökkentsük a napi adagot még egy kevéssel, kb 50-100 kcal-val. Próbálkozhatunk még a makrotápanyagaink variálásával ( szintén aki nem tudná mik ezek, egy másik videóból kiderül:  ) Nézzük meg mi történik, ha kicsit csökkentjük a szénhidrát bevitelünket és növeljük a fehérjét vagy a zsírt, vagy épphogy a zsírt csökkentsük a másik kettőt növeljük. ( a fehérjebevitelt nem érdemes csökkenteni fogyásnál) A lényeg itt is a kísérletezés.

   Tömegnövelés: Esztétikus izmos fizikumot szeretnénk építeni ezért nem javasolt az, hogy degeszre zabáljuk magunkat. Remélem 2017-ben már senki nem gondolja, hogy zsírból izmot alakíthat. Egyszerűen ez nem így működik. Azonban ha nem megy a tömegnövelés, szinte mindig a nem megfelelő kalóriabevitel a hibás. Emeljük meg kalóriabevitelünket kicsivel, épp csak 50-100 kcal-val, ha nem érjük el a kívánt hatást. Így se megy? Variálj a makrotápanyagaiddal, akárcsak a fogyásnál. Emeled meg a szénhidrát vagy épp zsír beviteledet. Ne drasztikusan, csak éppenhogy. A másik ami elő szokott fordulni, hogy egyszerűen túledzük magunkat. Ha minden nap lenn vagy 2 órát a teremben rengetek kalóriát égetsz, hiába vagy lenn sokat, nemhogy nagyobb nem leszel de még fogyni is fogsz. Vegyél kicsit visszább az edzésből és főként alapgyakorlatokat végezz. (olyan gyakorlatokat amik több izomcsoportot megdolgoztatnak, pl fekvenyomás, guggolás, felhúzás.)

   Mint láthatjátok, mindhárom probléma megoldása ugyanazt a megközelítést igényli, lényeg, hogy ne féljetek variálni, ha nem jó, váltsatok, de az ideiglenes esetleges viszsaesés is megéri a győzelmet!

Borszéki Péter - Három Harmad
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Borszéki Péter
Sziasztok, Borszéki Péter vagyok, Fitness Instruktor, Személyi Edző! Ez pedig itt az én blogom, testépítésről, fitnessről, táplálkozásról! Kövessetek Facebookon (Három harmad)és Instagramon (harom.harmad) és tanuljatok, fejlődjetek velem!